Zupa kalafiorowa z dodatkiem sera oraz marchewki- w 40 minut przygotujesz pyszne danie.
Koniecznie spróbuj tego przepisu na świetną zupę , która zawsze Cię rozgrzeje. Zawiera ona wiele zdrowych oraz smacznych dodatków.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
Starta marchewka
-
Średniej wielkości główki kalafiora – podziel na różyczki
-
¼ szklanki selera pokrojonego
-
2 szklanki wody
-
3 łyżki mąki
-
3 łyżki masła
-
Kostka buliony warzywnego lub mięsnego ( zamiast tego można dodać 2 szklanki gotowego bulionu i nie dodawać 2 szklanek wody)
-
Szczypta pieprzu
-
Szczypta soli
-
2 szklanki mleka
-
Szklanka sera cheddar tartego
-
Ostra lub słodka papryka, zioła oraz ulubione przyprawy
WYKONANIE:
1.Na małe różyczki pokrój kalafiora. Na małe kawałki pokrój seler ,a marchewkę zetrzyj.
2.Pokrojone warzywa włóż do garnka i zalej wodą z bulionem lub gotowym bulionem. Całość doprowadź do wrzenia , gotuj przez 12-15 minut , aż warzywa będą miękkie.
3. Na małym ogniu w rondelku rozpuść masło. Dodaj pieprz, sól oraz mąkę.
4.Stopniowo dolewaj mleka. Do wrzenia doprowadź i gotuj przez 2 minuty cały czas mieszając , aż zgęstnieje.
5.Płomień zmniejsz i dodaj powoli starty ser.
6.Tak przygotowaną mieszankę dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj.
Życzę smacznego!
Komentarze