Złocisty kurczak- zawsze przygotowany z tego przepisu. Cała rodzina się nim zajada.
Uniwersalnym mięsem jest kurczak ,gdyż zrobisz z niego przystawkę, przekąskę, danie główne lub dodatek do sałatek. Kurczak zawsze wychodzi delikatny oraz miękki gdy go smażysz, gotujesz lub dusisz, a do tego rewelacyjnie pasuje do wszystkich warzyw.
Najlepszym kurczakiem dla moich bliskich jest marynowany, następnie pieczony w piekarniku właśnie z przepisu poniżej. Wykonana marynata z dodatkiem ketchupu oraz majonezu, na pewno posmakuje wszystkim tak zamarynowany kurczak.
Poniżej znajdziesz przepis na wykonanie rewelacyjnej marynaty do kurczaka. Zapraszam na przepis.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
Ketchup pikantny – 2 łyżki
-
Majonez- 2 łyżki
-
Czosnek- 3 ząbki
-
Majeranek- 1 łyżka
-
Papryka mielona słodka- 1 łyżeczka
-
Papryczki chili- pół łyżeczki
-
Sól- 1 łyżeczka
-
Ćwiartki z kurczaka -1,5 kg (około 8 sztuk)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Dokładnie oczyść, umyj oraz osusz za pomocą ręcznika papierowego ćwiartki z kurczaka. Solą przypraw mięso i odstaw na bok.
2. W tej chwili przygotuj marynatę: Do miski wlej majonez oraz ketchup, dodaj majeranek oraz słodką paprykę. Przygotowaną marynatą dokładnie posyp mięso i odstaw na około 2 godziny.
3. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem następnie włóż zamarynowanego kurczaka. Górę kurczaka posyp chili oraz ząbkami czosnku, które obierz i przekrój na pół. Folią aluminiową przykryj naczynie.
4.Piecz przez 50 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Za pomocą widelca sprawdź gotowość mięsa. Gdy mięso będzie miękkie zdejmij folię i piecz 5-10 minut . Skórka powinna zrobić się chrupiąca oraz złocista. To cały przepis.
Przygotowany złocisty kurczak rewelacyjnie pasuje do ryżu, ziemniaków, surówek ze świeżych warzyw, ogórkami małosolnymi oraz buraczkami. Wybierz co najbardziej lubisz. Życzę smacznego!
Komentarze