Jeśli nie masz pomysłu na przygotowanie pysznego i zdrowego dania z cukinii, usmaż placuszki według tego, sprawdzonego przepisu.
Cukinia, to nie tylko smaczne warzywo sezonowe, ale również podstawowy składnik najsmaczniejszych, delikatnych i zdrowych placuszków, podobnych do placków ziemniaczanych. Jeśli masz kłopot z przemyceniem tego warzywa do diety swoich pociech, placuszki z cukinii przygotowane w ten sposób, podbiją ich serca na zawsze…
Placuszki z cukinii to doskonały pomysł na lekkie danie obiadowe lub pożywną przekąskę. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
800 g cukinii
-
0,5 szklanki mąki pszennej
-
2 szt. cebuli
-
200 g białego sera
-
2 szt. jajka
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
Sól do smaku
-
Pierz do smaku
-
pół pęczka pietruszki
-
pół pęczka koperku
-
3 łyżki oliwy z oliwek
SKŁADNIKI: NA SOS CZOSNKOWY
-
1 szklanka śmietany
-
3 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię obierz, wydrąż pestki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Potem posól i odstaw na 20 minut, a następnie odciśnij cały sok.
Pietruszkę, koperek oraz cebulę drobno posiekaj i dodaj do startej cukinii. Następnie dodaj do masy roztrzepane jajka.
Potem, dodaj pokruszony biały ser, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dopraw do smaku solą, pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj.
Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek lub olejem, smaż placuszki po obu stronach przez ok.3 minuty na złoty kolor.
Usmażone placuszki, układaj na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Jeśli do śmietany, dodasz przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawisz do smaku, otrzymasz pyszny, domowy sos czosnkowy, z którym placuszki z cukinii smakują obłędnie!
Komentarze