TEN sposób na domowego gyrosa z kurczaka sprawił, że moja rodzina od teraz je kebaby w domu! Sprawdź, jak je przygotować!
Nie musisz już wychodzić z domu, żeby zjeść kebaba. Znamy prostą sztuczkę, na przygotowanie pysznego drobiowego mięsa gyros, które możecie wykorzystać w sałatkach, do kanapek i oczywiście do przygotowania waszego własnego kebaba z ulubionymi dodatkami! Przygotujcie się na aromatyczny i pyszny posiłek!
Składniki:
- około 2 kg mięsa z udek drobiowych bez kości
- 2 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1/4 szklanki oliwy
- sól, pieprz
- 4-5 ząbków czosnku
- po łyżeczce nasion kolendry, słodkiej papryki, kuminu,
- cynamonu i curry
- szczypta chili
- pół dużej cebuli
Przygotowanie:
W misce wymieszać jogurt z sokiem z cytryny, oliwą i wszystkimi przyprawami. Mięso z kurczaka rozklepać, marynować w sosie co najmniej godzinę. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Na blasze położyć grubo ukrojony plater surowej cebuli, a w niego wbić patyczek do szaszłyków. Nabijać pojedyncze kawałki zamarynowanego mięsa. Piec około 1,5 – 2 godziny.
Tak przygotowane mięso można pokroić i przechować w lodówce jako dodatek do ulubionych dań!
Całe przygotowanie możecie obejrzeć w krótkim filmiku poniżej:
Tekst pochodzi z: smaczne.to
Komentarze