Jak zrobić te same lody co jedliście w dzieciństwie: 2 składniki plus wafelki i gotowe.
Chyba każdy uwielbia lody – szczególnie w upalne, letnie dni stanowią one wspaniały sposób na schłodzenie się i sprawienie swojemu podniebieniu przyjemności. Przygotowanie takich lodów, które są pyszne i przywołują smak dzieciństwa, to marzenie wielu osób.
Poniżej przedstawiono przepis, który gwarantuje rewelacyjny smak, a może go zrobić każdy. Jest szybki, prosty i nie potrzeba do niego żadnych sztucznych dodatków – jest pozbawiony konserwantów czy barwników. Pokochają go wszystkie osoby, które lubią tradycyjne rozwiązania – do przygotowania lodów potrzebne Ci będą jedynie dwa składniki oraz wafle. Bez obaw można je podawać całej rodzinie!
Składniki
- słodzone skondensowane mleko – 200 g;
- śmietanka kremówka 30 lub 36% – 500 ml;
- 2 wafle.
Przygotowanie
1. Około pół godziny przed rozpoczęciem przygotowywania lodów najlepiej wstaw do zamrażarki miskę, w której będziesz przygotowywać później lodową masę.
2. Do wyciągniętej miski wlej schłodzoną śmietankę i ubijaj ją na dużej prędkości miksera przez 5-7 minut.
3. Po ubiciu śmietanki wlej do niej cienkim strumieniem mleczko skondensowane i mieszaj na powolnych obrotach przez około minutę, aż masa całkowicie się ze sobą połączy.
4. Rozłóż wafle na dnie prostokątnego pojemnika – jeśli rozmiar wafli nie jest dopasowany do jego wymiarów, przycinaj boki i dostosuj w ten sposób wafle do dna. Następnie rozprowadź z pomocą łyżki na spodzie ubitą masę, a całość przykryj kolejnym waflem.
5. Umieść całość w zamrażarce na około 4-6 godzin. Możesz wykonać przepis wieczorem i zostawić masę na całą noc, by lepiej stężała. Po wyjęciu lody są już gotowe do spożycia.
Komentarze