Ta ryba to czysta trucizna. Od dziś jej nie jem.
Każdego dnia jesteśmy coraz bardziej świadomi ważnego znaczenia prawidłowego odżywiania w naszym życiu, dlatego staramy się uwzględnić maksymalną ilość zdrowej żywności w naszej diecie. Lista zdrowej żywności zawsze zawiera rybę.
Filet z ryb jest prawdziwym magazynem witamin i mikroelementów. Zawiera białko i cenny tłuszcz, który składa się z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
Niestety nie wszystkie ryby, które widzimy na półkach w supermarketach, można uznać za zdrowe. Te rzadkie wyjątki obejmują właśnie ryby panga.
Już pisaliśmy, że ten typ ryb „opanował” nasze sklepy ze względu na ich niski koszt. Jednakże, panga jest rybą bardzo słabej jakości i może powodować poważne szkody dla zdrowia ludzkiego.
Poza tym, że ryba ta jest hodowana w rzece Mekong, obfitującej w bakterie, jest również pełna hormonów, antybiotyków i chemikaliów. Metale ciężkie, chlorany, izomery są obecne w mięsie pangi.
Panga jest karmiona okropnymi odpadami, dzięki czemu osiąga wielkość niezbędną do sprzedaży 4 razy szybciej niż jest to wymagane do normalnego wzrostu w naturalnych warunkach. Ryby są obficie nakłuwane hormonami i antybiotykami.
Filet z pangi nie zawiera kwasów tłuszczowych omega-3 i innych cennych mikroelementów i witamin. Supermarkety kupują tę rybę wyłącznie ze względów ekonomicznych, ponieważ kosztuje to grosze.
Komentarze