Smażysz ryby. Popełniasz błąd. Naukowcy alarmują, aby tego nie robić.

To niezdrowe!

W sklepach dostępnych jest wiele rodzajów ryb, które można przyrządzić na mnóstwo sposobów. Bardzo popularną metodą jest ich panierowanie, a następnie smażenie. Okazuje się jednak, że tak przygotowana ryba nie jest najlepsza dla naszego zdrowia.

 

 

 

Jak czytamy na portalu Onet.pl, naukowcy alarmują, aby ryby grillować, gotować i piec, a nie smażyć. Dr Radosław Kowalski z Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie mówi, że przez smażenie ryba traci wiele cennych właściwości:

 

Dominująca ryba w panierce musi odejść w niepamięć. Panierowanie ryb w bułce tartej lub mące, a następnie jej smażenie w oleju prowadzi nie tylko do największych strat w zawartości kwasów omega3, bo szybko się one utleniają, ale także wprowadza węglowodany i tłuszcze wielonienasycone długołańcuchowe, mniej korzystne dla naszego zdrowia.

 

Kwasy omega3 są istotne zwłaszcza w przypadku dzieci, bo odpowiadają za prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego. Kwasy te mogą także pomóc dorosłym w utrzymaniu zdolności intelektualnych.

 

Dlatego też poleca się gotować, piec i grillować ryby. Do pieczenia idealnie nadają się karp i pstrąg. Makrela i łosoś najlepiej smakują, gdy są zdjęte z grilla. Sola z kolei smakuje wybornie, gdy jest ugotowana i delikatnie doprawiona.

 

 

Dbajmy o swoje zdrowie i zrezygnujmy z panierki i smażenia!

Komentarze

Loading...
error: Content is protected !!