Śledź z dodatkiem cebulki w oleju- w takim wydaniu, koniecznie muszą spróbować miłośnicy śledzi
Wyśmienity jest smak przygotowanego śledzia , a do tego rewelacyjnie wygląda na świątecznym stole.
Moja rodzina zajada się śledziem przygotowanym z tego przepisu.
Jestem przekonana, że teraz tylko w taki sposób będziesz przygotowywała śledzia. Zapraszam na przepis!
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
Matias – 6-7 szt.
-
Woda -1 szklanka
-
Ocet spirytusowy 10% – 4 łyżki
-
Olej rzepakowy – 2 szklanki
-
Cebula – 2 szt.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Przez około 2 godziny namaczaj w zimnej wodzie oczyszczone matiasy. Około 4 razy wymień w tym czasie wodę.
2. Po upływie tego czasu ręcznikami papierowymi osusz śledzie oraz w misce poukładaj. Do szklanki zimnej wody wlej ocet oraz 2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszaj, następnie dolej do miski ze śledziami. Na 1,5-2 godzin odstaw na bok. Dokładnie obierz cebulę oraz pokrój w pół piórka i dodaj soli, aby zmiękła.
3.Ręcznikiem papierowym ponownie osusz śledzie i pokrój na 3-4 cm kawałki.
4. Do słoika na przemiennie układaj śledzie oraz cebulę, następnie zalej to wszystko olejem, aby były całkowicie przykryte.
5. Tak przygotowane śledzie przechowuj przez 4-5 dni w lodówce przed podaniem. To już cały przepis!
Zgodzisz się ze mną, że ich smak jest niesamowity? Koniecznie przekaż ten przepis znajomym oraz rodzinie. Życzę smacznego!
Komentarze