Rurki z kremem stanowią świetną przekąskę. Przygotuj je według naszego przepisu a nie pożałujesz.
Rurki z kremem można zrobić samemu, bez konieczności użycia ciasta francuskiego. Ten przepis jest bardzo wyjątkowy i ułatwia wykonanie deseru w krótkim czasie.
Tego typu rurki można zrobić również z ciasta francuskiego, ale ten przepis jest lepszy. Ten przepis jest wykonany z ciasta kruchego. Nadzienie to krem włoski, którego bazą jest kwaśna śmietana. Rurki wykonane z poniższego przepisu mają tę dodatkową zaletę, że dobrze zachowują swój kształt.
Potrzebne składniki
Ciasto
- 200g kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 250g masła
- Mąka pszenna pełnoziarnista 380g + trochę mąki do oprószenia rurek
Krem
- Woda
- 240 gramów cukru semolina
- 120 gramów cukru pudru
- 150 g białka (z ok. 5 jajek)
Jak przygotować?
Najpierw przygotuj mieszankę mąki, tłuszczu i kwaśnej śmietany. Wymieszaj wszystkie składniki razem, aby uzyskać ciasto. Zawiń je w folię i pozostaw na kilka godzin.
Nawlecz ciasto na rurki, układając je w paski o szerokości około 2 milimetrów. Do posmarowania rurek użyj roztrzepanego jajka. Piecz rurki w piekarniku przez 12-15 minut lub do momentu, aż będą złociste. Po zakończeniu pieczenia wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Teraz, delikatnie wyjmij ciasto z rurek. Uważaj jednak, ponieważ będzie się kruszyć.
Kolejnym krokiem jest wzięcie 120g cukru pudru i ubicie go na sztywną pianę. Następnie dodajemy 240g cukru pudru do wody. (Wody nie powinno być zbyt dużo, aby nie można było go zanurzyć) Podgrzewamy mieszaninę do 120°C.
Powoli dodajemy cukier do ubitych białek. Nie wolno przerywać ubijania. Aby ułatwić sobie pracę, wstaw krem na chwilę do lodówki.
Następnie weź worek do dekoracji. Wypełnij go kremem. Nie zapomnij o cukrze pudrze, aby posypać rurki po schłodzeniu.
Komentarze