Racuszki kefirowe- Cała rodzina się nimi zajada

Placuszki kefirowe są bez dodatku jajek , ale również smakują i wyglądają rewelacyjnie. Czas przygotowania jest znacznie krótszy od tradycyjnych.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Kefir- 250 ml
  • Cukier- 1 łyżka
  • Mąka- 200 gram
  • Szczypta soli
  • Soda- pół łyżeczki
  • Do smażenia olej

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Ciepły kefir wlej do wysokiej miski i dodaj sodę oraz sól.

2. Dodaj również cukier oraz przesianą mąkę . Za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszaj , aż uzyskasz lepkie, gęste ciasto.

3. Na minut odstaw, żeby ciasto odpoczęło. Wykorzystując ten czas zacznij rozgrzewać olej na patelni.

 

4. Za pomocą łyżki stołowej rozkładaj ciasto i na średnim ogniu smaż po dwóch stronach na złoty kolor .

5. Gotowe są pyszne placuszki. Bez dodatku jajek również zjesz je miękkie drugiego dnia.

 

Życzę smacznego!

Komentarze

Loading...
error: Content is protected !!