Omlet z piekarnika- bez dodatku mąki przygotujesz delikatny deser. Jego smak zaskoczy każdego
Najlepszym daniem śniadaniowym jest omlet. Czy pamiętasz jaki smak miał omlet z dzieciństwa? Na zewnątrz zarumieniona skórka, a w środku gruby oraz soczysty. Były one głównym daniem w stołówce szkolnej. Jego smak był tak pyszny, że rozpływał się dosłownie w ustach.
Często przygotowuje na śniadanie omlet, gdyż moje dzieci za nim przepadają. Jest on lekko słodki a do tego smakuje rewelacyjnie. Omleta z młodzieńczych lat przygotować możesz w bardzo szybki sposób. Według tego przepisu zawsze wychodzi pyszny omlet tylko pamiętaj o jednej ważnej zasadzie Liczba jaj powinna być taka sama jak ilość mleka. Zapraszam na przepis!
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
Mleko – 300 ml
-
Jajka -6 sztuk
-
Pieprz mielony czarny- pół łyżeczki
-
Sól- pół łyżeczki
-
Do posmarowania formy masło- 15 gram
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Do miski wlej mleko i dodaj rozbite jajka, przypraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki lub widelca, tak aby powstała jednolita konsystencja.
2. Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Dokładnie masłem wysmaruj formą. Najlepiej nada się naczynie żaroodporne lub forma z wysokimi bokami. W takiej formie omlet się nie pali, a nagrzewa się równomiernie.
3. Piecz przez około 35 minut. Gdy omlet się piecze nie otwieraj drzwiczek. Stanie się on cieni oraz płaski. Gdy z wierzchu omlet będzie zarumieniony koniecznie wyłącz piekarnik i zostaw go w nim jeszcze na 10 minut.
4. Gotowy wyjmij z piekarnika, następnie pokrój na kawałki, a na każdy z nich połóż łyżkę kwaśnej śmietany, bądź plasterek masło lub polej go ketchupem. Dodatkowo posyp ziołami i rozkoszuj się nad smakiem z dzieciństwa. Życzę smacznego!
Gdy będziesz przestrzegała każdej zasady to omlet wyjdzie taki jak z dzieciństwa. Wysokość omletu wpłynie na lepszy smak. Podawaj go zimno lub na ciepło. Rewelacyjnie smakuje z dodatkiem zupy lub podane z sałatką.
Komentarze