Ludowe sposoby na pokonanie przeziębienia. Nie będziesz potrzebował antybiotyku
Sezon na przeziębienia uważam za otwarty! Dopiero co były upały, teraz temperatura znacznie spadała, a do tego w wielu miejscach w Polsce doszedł dokuczliwy wiatr. Przeziębienia zaczynają się wśród nas panoszyć, a my powinniśmy czym prędzej zacząć im zapobiegać jeszcze zanim nas złapią.
Kluczową rolę odgrywają witaminy i wzmacniające odporność probiotyki oraz naturalne antybiotyki
Jeżeli włączysz je do codziennej diety, choroba Ci nie straszna! Mowa o czosnku, cebuli, chrzanie czy kiszonkach. Na Twojej liście powinna znaleźć się także papryka, brukselka, kapusta, szpinak i natka pietruszki.
Witaminowe love – najlepszą drogą do wzmocnienia odporności są witaminy z grupy B i C
Pamiętaj o nich profilaktycznie oraz po chorobie, ponieważ czas trwania choroby się skraca. Solidne pokłady witamin z grupy B znajdziesz w pełnoziarnistych produktach zbożowych, na przykład razowym pieczywie i ciemnym makaronie oraz w kaszach.
Nie zapominaj o witaminie C, którą znajdziesz w:
#1 papryce,
#brukselce,
#3 kapuście czerwonej i białej oraz włoskiej,
#4 kiszonkach,
#5 kalafiorze,
#6 szpinaku,
#7 natce pietruszki,
#8 pomidorach.
Pamiętaj jednak, że wzmocnienie i wydłużenie działania witaminy C jest równie ważne.Pomogą Ci w tym warzywa i owoce bogate w błonnik, takie jak:
#1 jabłka,
#2 porzeczki,
#3 czosnek,
#4 cebula,
#5 brokuły.
Wzmacniaj odporność dzięki kiszonkom!
W czasie fermentacji tych warzyw powstaje kwas mlekowy, który nie tylko reguluje florę bakteryjną w jelitach i wspomaga trawienie czy wchłanianie produktów przemiany materii, lecz także oczyszcza organizm i wzmacnia system odpornościowy.
W okresie przeziębień warto sięgać po kiszony czosnek
#1 Obrane ząbki czosnku umieść w słoiku i zalej wodą, która pozostała po kiszonych ogórkach.
#2 Starannie zakręć słoik i odstaw w zacienione miejsce na co najmniej czternaście dni.
#3 Po ukiszeniu jedz po ząbku czosnku dziennie, a sok z ogórków pij trzy razy dziennie po łyżeczce.
Czy znasz rutynę? Rutyna uszczelnia naczynia krwionośne i działa przeciwzapalnie, a w połączeniu z witaminą C leczy pierwsze objawy przeziębienia
Znajdziesz ją w pomidorach, cebuli, marchwi, dyni oraz jagodach!
I na sam koniec broń od wszystkich babć, czyli soki i napary z malin i czarnych porzeczek
Naturalnym środkiem stosowanym w leczeniu objawów przeziębienia oraz grypy są maliny i czarne porzeczki.
#1 Dwie łyżki liści z malin zalej szklanką wrzątku i zostaw pod przykryciem na piętnaście minut, a następnie go wypij.
#2 Korzystnie działa też sok z czarnej porzeczki, który oczyszcza organizm z toksyn!
Źródło: tipy.interia.pl | Fotografie: www.Instagram.com | Miniatura wpisu: google.pl
Tekst pochodzi z: 5mdz.pl
Komentarze