Kotlety mielone z piekarnika – Smakują wyśmienicie, a ty zaoszczędzisz mnóstwo czasu
Kiedy pierwszy raz upiekłam kotlety mielone w piekarniku, nawet nie zauważyłam kiedy zasiedliśmy do stołu. W jednym czasie, smażyły się wszystkie, a ja znalazłam czas na przegląd dzisiejszej prasy i pogadankę z synem.
Są delikatne, soczyste i zawierają w sobie zdecydowanie mniej tłuszczu. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
1 kg mięsa mielonego
-
3 jajka
-
3 cebule
-
5 kromek jasnego, pszennego chleba
-
3 łyżki musztardy
-
1 natka pietruszki
-
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Kromki chleba namocz w mleku, a następnie odciśnij jego nadmiar.
2. Obraną wcześniej cebulę, pokrój w drobną kostkę.
3. Do roztrzepanych jajek, dodaj posiekane zioła i musztardę. Wymieszaj.
4. Dodaj jajka z musztardą do mielonego mięsa, namoczony chleb, dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj mięso rękoma.
5. Uformuj średniej wielkości kotlety i ułóż na blaszkę, przykrytą papierem do pieczenia.
6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200-220 stopni C, przez 30 minut. Smacznego!
Komentarze