Korzeń imbiru to silny spalacz tłuszczu. Przepis na napój imbirowy.
Niektóre przyprawy to bardzo skuteczne spalacze tłuszczu. Poprawiają metabolizm i przyspieszają trawienie. Ceniony przez wielu nowoczesnych kucharzy imbir powoduje przyspieszenie spalania kalorii aż o 20% i pomaga zrzucić trudno usuwalny tłuszcz z brzucha.
Olejek występujący w korzeniu imbiru pobudza wydzielanie soków żołądkowych oraz śliny, dzięki czemu trawienie jest dużo sprawniejsze i tłuszcz nie odkłada się na brzuchu. Jeśli już nabyliśmy się niechcianej otyłości brzusznej to imbir łatwo sobie z nią poradzi.
Imbir ma wiele innych ważnych właściwości. Niweluje wzdęcia. Wskazany jest też osobom po chemioterapii, gdyż łagodzi mdłości i zaostrza apetyt. Działa moczopędnie i usuwa obrzęki. Imbir polepsza krążenie krwi i zapobiega chorobom serca. Ponadto rozgrzewa cały organizm, co służy sprawności seksualnej zarówno kobiet, jak i mężczyzn.
Każdy już wie, że nie ma diety cud. Stojąc przed półką w sklepie wybierajmy to, co najbardziej służy prawidłowemu odżywianiu. Imbir to roślina, która pomoże pozbyć się nie tylko niechcianego tłuszczu z brzucha, ale usprawni wszystkie funkcje życiowe. To roślina z kategorii „super food”.
Napój imbirowy na spalanie tłuszczu
Składniki:
-
1 litr wody
-
3-4 cm korzenia imbiru
-
0,5 łyżeczki kurkumy
-
1 łyżka miodu
-
sok z 1 pomarańczy
-
odrobina kardamonu
1. Do wrzątku należy wrzucić starty imbir.
2. Gotować około dziesięć minut.
3. Odstawiamy do przestygnięcia i dodajemy pozostałe przyprawy oraz sok z pomarańczy.
4. Na koniec dodajemy łyżkę miodu i mieszamy.
NA ZDROWIE!
Komentarze