Ciasto budyniowe z jabłkami-o nazwie ,, Uśmiech Teściowej”, na pewno posmakuje wszystkim.
Dla żartów mówi się źle o teściowej, ale tak naprawdę często proponuje nazwy np. ,, Uśmiech teściowej”. Na pewno nie jest to uśmiech pełen politowania, ani zgryźliwy. Zapewniam, że każdy poradzi z przygotowaniem tak prostego i pysznego ciasta.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
200 gram masła
-
3 szklanki mąki tortowej
-
2 żółtka
-
Całej jajko
-
3 szklanki mleka
-
¾ szklanki cukru pudru
-
2 łyżki gęstej śmietany
-
Łyżeczka proszku do pieczenia
-
Kilogram słodkich jabłek (obranych oraz pokrojonych w ósemki)
-
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
-
Do dekoracji cukier puder
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Schłodzone mocno masło zetrzyj na tarce lub posiekaj, dodaj proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę, następnie dodaj całej jajko , żółtka i śmietanę. Śmietanę oraz jajka możesz połączyć wcześniej wtedy unikniesz smug żółtych w strukturze ciasta. Dokładnie zagnieć, następnie podziel na dwie równe części.
2. Blachę do pieczenia o wymiarach 36x 25 cm wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Na przygotowaną formę rozwałkuj u umieść jedną część ciasta , następnie za pomocą widelca ponakłuwaj. Jabłka układaj na przygotowane ciasto. Po obraniu, żeby jabłka nie zaczęły ciemnieć umieść je w misce z wodą oraz sokiem z cytryny , bądź kwaskiem cytrynowym, przed położeniem jabłek na ciasto dokładnie odsącz na ręczniku papierowym. Jak masz ochotę posyp je małą ilością cynamonu, wtedy ciasto na pewno zyska na smaku.
3. W małej ilości mleka rozpuść 2 opakowanie budyni, do wrzenia doprowadź pozostałe mleko, następnie wlej rozpuszczony budyń do gotującego się mleka i mieszaj je aby się nie przepaliło, jeżeli wybrałaś budyń bez cukru to dosłodź go zgonie z informacją na opakowaniu. Na jabłka wlej gotowy już budyń i przykryj rozwałkowanym drugim kawałkiem ciasta.
4. Piecz przez 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu, aby nie nabrało metalicznego smaku koniecznie wyjmij ciasto z blaszki , następnie posyp je cukrem pudrem.
Życzę smacznego!
Komentarze