Chlebek zapiekany z serem

Jak macie ochotę na coś oryginalnego, pełnego ciągnącego się sera, z chrupiącą skórką, to danie jest dla Ciebie! Jest niezwykle łatwe w przygotowaniu, a smak zdecydowanie Cię zaskoczy! Pozostaje jedynie zachować ten przepis, kupić składniki i brać się do roboty!

 

Składniki:
  • 1 mały chlebek
  • 75 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 180 g serka śmietankowego
  • 150 ml mleka
  • 50 g tartej mozzarelli
  • 50 g parmezanu
  • 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 żółtko

 

 

Przygotowanie:

 

1.Ściąć wierzch chlebka, odłożyć odciętą część. W środku wyciąć okrągły otwór. Miąższ oraz wierzchołek chleba pokroić w kostkę.

 

2.Masło roztopić, dodać drobno posiekany czosnek, wymieszać. Pędzelkiem, zamoczonym w maśle, posmarować chlebek w środku. Resztą masła posmarować kawałki chlebka.

 

3.W misce połączyć serek śmietankowy, mozzarellę, parmezan oraz mleko, a następnie doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

 

4.Masę serową przełożyć do chlebka, posmarować wierzch żółtkiem.

 

5.Na blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia, ułożyć chlebek oraz grzanki.

 

6.Piec w 180 stopniach 25 minut, aż ser nabierze złotego koloru.

 

Dodajcie ulubione grillowane lub gotowane na parze warzywa, a nie pożałujecie! Smacznego!

Komentarze

Loading...
error: Content is protected !!