Chlebek zapiekany z serem
Jak macie ochotę na coś oryginalnego, pełnego ciągnącego się sera, z chrupiącą skórką, to danie jest dla Ciebie! Jest niezwykle łatwe w przygotowaniu, a smak zdecydowanie Cię zaskoczy! Pozostaje jedynie zachować ten przepis, kupić składniki i brać się do roboty!
Składniki:
-
1 mały chlebek
-
75 g masła
-
2 ząbki czosnku
-
180 g serka śmietankowego
-
150 ml mleka
-
50 g tartej mozzarelli
-
50 g parmezanu
-
1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu
-
1 żółtko
Przygotowanie:
1.Ściąć wierzch chlebka, odłożyć odciętą część. W środku wyciąć okrągły otwór. Miąższ oraz wierzchołek chleba pokroić w kostkę.
2.Masło roztopić, dodać drobno posiekany czosnek, wymieszać. Pędzelkiem, zamoczonym w maśle, posmarować chlebek w środku. Resztą masła posmarować kawałki chlebka.
3.W misce połączyć serek śmietankowy, mozzarellę, parmezan oraz mleko, a następnie doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
4.Masę serową przełożyć do chlebka, posmarować wierzch żółtkiem.
5.Na blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia, ułożyć chlebek oraz grzanki.
6.Piec w 180 stopniach 25 minut, aż ser nabierze złotego koloru.
Komentarze