Cepeliny z dodatkiem mięsa- ich smak jest niesamowity.

Przygotowywano te kluski już od pierwszej wojny światowej , a pochodzą one z Litwy. Są to duże kluski z dodatkiem mięsa, które kształtem przypominają te co kiedyś.

 

Z gotowanych oraz surowych ziemniaków przygotowuje się ciasto na Cepeliny. Nie możesz dodać zielonych lub kiełkujących ziemniaków. Moja cała rodzina zachwyca się nad ich smakiem. Zapraszam na przepis poniżej.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 200 g gotowanych ziemniaków
  • 600 g surowych ziemniaków
  • 100 g boczku
  • 300 g mielonego mięsa
  • 2 szt. cebuli
  • Łyżka skrobi ziemniaczanej
  • Łyżeczka soli
  • Czarny mielony pieprz do smaku
  • Do smaku śmietana

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Do mięsa mielonego dodaj drobno posiekaną cebulę. Przypraw solą oraz pieprze, po czym dokładnie wymieszaj.

2.Zetrzyj na tarce surowe ziemniaki na drobnych oczkach, wodę ze skrobią mocno wyciśnij. Koniecznie jej nie wylewaj, bo na pewno Ci się jeszcze przyda.

3.Przez prasę przeciśnij ugotowane ziemniaki, i dodaj je do startych surowych ziemniaków.

4. Powoli odlej wodę z wcześniej odlanej wody z ziemniaków surowych. Na dnie znajduje się skrobia, to właśnie ona będzie Ci potrzebna.

Tak otrzymaną skrobię dodaj do ziemniaków, następnie przypraw pierzem oraz solą, dokładnie całość wymieszaj.

 

5.Zrób pewien eksperyment, żeby upewnić się wystarczająco zwarte jest ciasto. Z ciasta uformuj małe kulki , które w gorącej wodzie zanurz. Czekaj 1-2 minuty. Gdy nie rozpadnie się kulka czyli idealne jest ciasto.

Jak jest inaczej to dodaj jeszcze skrobie i ponownie zanurz w wodzie.

 

6. W zimnej wodzie zanurz ręce i uformuj owalne kluski , które będą przypominały Cepeliny , do środka wkładaj mięsny farsz.

7. Gotuj w gorącej osolonej wodzie , jak wypłyną na wierzch to przez 15 minut jeszcze gotuj.

8. W międzyczasie pokrój boczek oraz cebulę w drobną kostkę. Na patelnię wlej olej i smaż pokrojoną cebulę oraz boczek na złoty kolor.

9.Do skwarek dodać możesz także kwaśną śmietanę, lecz nie jest to konieczne. Na końcu możesz dodać śmietanę.

10.Gotowe Cepeliny podawaj w głębokim talerzu , posypane przygotowanymi skwarkami oraz polane śmietaną.

 

Życzę smacznego!

 

Jakość dania zależy przede wszystkim od rodzaju ziemniaków. Im lepszy smak ziemniaka , tym o wiele pyszniejsze danie. Z surowych ziemniaków szybko wyrabiaj ciasto, ponieważ mogą one ściemnieć. W przeciwnym razie ich wygląd będzie bardzo nie apetyczny , lecz smak się nie zmieni.

Komentarze

Loading...
error: Content is protected !!