Zajadała się tym ciastem a po miesiącu odzyskała pełnię zdrowia… Łatwo zrobisz je sama w domu (+przepis w środku)
Marchew to podstawowe warzywo w naszej codziennej kuchni. Zdaje się jednak, że nie jest wykorzystywane w wystarczający sposób, by także nas leczyło lub zapobiegało wielu chorobom. Marchew jest tania i powszechnie dostępna przez cały rok. Nie ma możliwości jej przedawkowania. Zapoznaj się z jej dobroczynnym działaniem na wiele dolegliwości zdrowotnych.
Trudno nawet wymienić wszystkie zalety tego popularnego warzywa. Sok z marchwi powinien być stale obecny w naszej diecie. Jeśli ktoś nie przepada za jego smakiem, może go nieco zmienić przez dodanie soku z ulubionych owoców i codziennie spożywać porcję tego prozdrowotnego napoju.
Marchew w 90% składa się z wody. Pozostałe 10% stanowią składniki bardzo odżywcze, m.in. białka, zdrowotne tłuszcze, a także wiele składników mineralnych, jak potas, magnez, żelazo, fosfor oraz dużo witamin. Beta karoten, który występuje w marchwi jest silnym antyoksydantem. Hamuje rozwój komórek nowotworowych, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca. Beta karoten zawarty w marchwi sprawia, że nasza skóra uzyskuje piękny, zdrowy kolor i usprawnia nasz wzrok. Żelazo zawarte w marchwi zapobiega groźnej anemii.
A oto, co zyskasz, gdy marchew na stałe pojawi się w Twoim jadłospisie:
- Pozbędziesz się dolegliwości jelitowych
- Wyeliminujesz tzw. nerwicę żołądkową
- Uwolnisz się od nieprzyjemnych wzdęć
- Skutecznie zahamujesz biegunkę
- Lepiej niż z pomocą środków farmaceutycznych wyregulujesz poziom cholesterolu
- Witamina A z marchewki pozwoli na długie lata zachować dobry wzrok
- Związki zawarte w marchwi uchronią palaczy przed rakiem płuc, ponieważ blokują rozwój nowotworów
- Marchew ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, gdyż przywraca skórze piękny koloryt
- Marchew może być podstawowym składnikiem bardzo smacznego dietetycznego ciasta.
A oto przepis na bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu ciasto marchewkowe.
Zaletą tego ciasta jest to, że nie zawiera ciężkostrawnego białka, czyli glutenu, gdyż zrobione jest z mąki jaglanej.
Przepis na prozdrowotne ciasto marchewkowe:
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 3 jajka
- ½ szklanki oleju kokosowego
- ¾ szklanki cukru
- 3 średnie marchewki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- Szczypta mielonego cynamonu i kardamonu
Jak wykonać to poprawiające zdrowie ciasto:
- Marchew zetrzyj na tarce z grubymi oczkami
- W osobnym naczyniu zmiksuj jajka.
- Następnie ciągle miksując dodawaj pomału do jajek cukier, olej kokosowy i mąkę.
- Dodaj do zmiksowanej masy startą marchew, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
- Wszystko wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką.
- Na koniec dodaj cynamon i kardamon. Jeszcze raz delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
- Przelej ciasto do blaszki do pieczenia.
- Nagrzej piecyk do temperatury 180 stopni i wstaw przygotowane ciasto.
- Po 60 minutach wyłącz piecyk, odczekaj chwilę i otwórz drzwiczki.
- Wystaw ciasto na drewniana podkładkę.
- Po wystygnięciu posyp ciasto wiórkami kokosowymi. Jeśli nie lubisz, posyp cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną cynamonu.
Upieczone według tego przepisu ciasto marchewkowe jest dietetyczne i bardzo smaczne. Nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi, gdyż jest wykonane z mąki jaglanej. Ciasto z marchewki polecane jest szczególnie osobom z cukrzycą oraz wszystkim, którzy dbają o swoje zdrowie. Dzięki temu przepisowi możesz objadać się pysznym ciastem bez wyrzutów sumienia, co więcej, zyskasz utracone zdrowie!!
Komentarze