Naturalnymi sposobami pozbędziesz się moli spożywczych. Są skuteczniejsze niż pułapki ze sklepu.
Chyba nikt nie lubi tego momentu, kiedy otwiera szafkę kuchenną, a z niej wylatuje mól spożywczy, prawda? I ta myśl „Gdzie znowu?!”… Te owady potrafią zalęgnąć się nawet w najczystszej kuchni. Uwielbiają mąki, ryże, mak, kasze, a nawet makarony. Pojawiają się bardzo szybko, ale ich pozbycie się nie jest już takie łatwe…
Jeżeli nie chcesz ich mieć w swojej kuchni, a w czasie gotowania kaszy zauważyć wypływających spośród ziaren larw, to mam dla Ciebie dziś kilka babcinych sposobów, które potrafią temu zapobiec.
#1 Tytoń
Do przewiewnej torebki wsyp tytoń i umieść ją w miejscu, gdzie pojawiają się nieproszeni goście. Problem na pewno się skończy – tego zapachu mole wprost nie znoszą.
#2 Cedr
Zdecydowana większość szkodników również nie lubi jego zapachu. Dlatego jeżeli nie chcecie ich w swoich szafkach kuchennych, wystarczy, że porozkładacie w nich niewielkie kawałki drzewa cedrowego. Mole nie powinny się już pojawić.
#3 Cytrusy
Osusz skórki pomarańczy, cytryny czy mandarynki i włóż do szafek oraz szuflad, w których pojawiają się mole. Już więcej ich tam nie znajdziesz.
#4 Ocet Jabłkowy
Z kolei zapach octu mole spożywcze wprost uwielbiają. Jeżeli do szafki kuchennej włożysz niewielką miseczkę wypełnioną octem jabłkowym, to możesz być pewien, że te szkodniki się w nim potopią. Podobnie możesz postąpić z winem wytrawnym, je również lubią.
Zapobieganie
Jeżeli chcesz zapobiec prawdopodobieństwu pojawienia się moli spożywczych w Twojej kuchni, na to również są sposoby. Jednym z nich będzie trzymanie wszystkich produktów, które mole lubią, w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Musisz pamiętać, że produkty, w których znajdziesz tych nieproszonych gości, powinieneś natychmiast wyrzucić z domu, a nie tylko do kosza.
Podziel się na facebooku!
[fb_button]
Komentarze