Odkąd regularnie jem owsiankę, czuję i widzę pozytywne zmiany.
Nasze babcie usilnie próbowały przekonać nas do jedzenia owsianki zapewniając, że to najlepsze źródło zdrowia i urody. Niestety, zazwyczaj podawały ją bez żadnych smakowitych dodatków, więc śniadanie nie kojarzyło się z czymś apetycznym, a to przecież można łatwo zmienić! Wystarczy dodać do owsianki miód, cynamon, pokrojone owoce, bakalie… Skomponujcie swój ulubiony zestaw z owsianką w roli głównej i przeczytajcie, dlaczego warto codziennie rano to jeść:
1. Reguluje poziom cukru we krwi
Owsianka jest szczególnie polecana tym, którzy mają problem z cukrem, bo reguluje jego poziom.
2. Zapobiega nowotworom
Płatki owsiane są bogate w substancje fitochemiczne, które zapobiegają wielu chorobom, w tym nowotworowym.
3. Utrata zbędnych kilogramów
Owsianka na śniadanie przyspiesza metabolizm i oczyszcza jelita, co sprawia, że szybko tracimy kilka centymetrów tu i ówdzie.
4. Więcej energii
Nic nie doda tyle energii od rana, co owsianka! Zapełnia brzuch na długo, ale bez uczucia ciężkości, więc jesteśmy dłużej w świetnej formie.
5. Zapobieganie chorobom sercowo – naczyniowym
Lekarze współpracujący z „Doctissimo” wyjaśniają, że dzięki swoim wartościom odżywczym owsianka wzmacnia serce.
6. Odpowiednia ilość białka
Wiedzieliście, że już osiem łyżek owsianki dostarcza nam 15% dziennego zapotrzebowania na białko? Tak wynika z badań opublikowanych w „Passeport Sante”.
7. Jod
Dzięki zawartości jodu owsianka jest też zalecana chorym na tarczycę, tym bardziej, że przy okazji reguluje hormony.
8. Lepsze trawienie
Zgaga, wzdęty brzuch czy uczucie ciężkości nie będą Wam więcej dokuczać, a to dzięki dużej ilości błonnika, który sprzyja trawieniu.
9. Mocne kości
Babcie nie bez przyczyny zmuszają nas do jedzenia owsianki – to dzięki niej kości są mocne.
10. Nerwy ze stali
Witamina B, której nie brakuje w naszej propozycji na śniadanie, wzmacnia układ nerwowy.
To kto zamierza przyrządzić sobie rano owsiankę? 🙂
Komentarze