Kocham to danie. Te „bomby kapustne” są lepsze od gołąbków. Zaskoczy Cie sposób ich przygotowania.

Dzisiaj przygotowałam kolejny oryginalny przepis, w którym podpowiem, jak w niecodzienny sposób ugotować przepyszne danie z kapustą i kurczakiem. Jestem pewna, że Twoja rodzina pokocha te danie i będzie ono często gościć na Waszym świątecznym stole, ale również w codzienne dni!

 

 

SKŁADNIKI

  • 14 młodych liści kapusty
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 filety z kurczaka
  • 200 g śmietany
  • 50 g twardego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek do smaku
  • mały pęczek koperku
  • sól dla smaku
  • przyprawa do kurczaka do smaku
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • 50 ml oleju roślinnego

 

PRZYGOTOWANIE

Pierwszym krokiem jest ugotowanie liści młodej kapusty w osolonej wodzie. Następnie liście kapusty musisz schłodzić, a twarde części odciąć.

Kolejno przejdź do przygotowania nadzienia. Opłucz filet z kurczaka i pokrój w drobną kostkę. Następnie umyj i pokrój pomidory w kostkę. Posiekaj trochę szczypiorku i koperek, połącz wszystkie składniki nadzienia w jednej głębokiej misce.Dodaj do tej samej miski zetrzyj ser, dodaj sól, pieprz i przyprawy do smaku, a następnie wszystko dobrze wymieszaj.

Teraz zajmij się formowaniem bomb. Rozłóż liść kapusty na blacie i nałóż na niego trochę nadzienia. Następnie zawiń brzegi liścia do wewnątrz, przykrywając nimi nadzienie i uformuj kulkę.

Gdy wszystkie bomby będą gotowe, posmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i włóż do niego kulki kapusty.Weź małą miskę i wymieszaj śmietanę z posiekanym czosnkiem i solą.

Polej kapustę z powstałym sosem i umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 minut.

Przed podaniem jeszcze posyp bomby kapustne świeżymi, posiekanymi ziołami. Dzięki temu danie będzie bardziej aromatyczne i apetyczne.

 

Mamy nadzieję, że bliscy docenią te danie i podziękują Wam wieloma szczerymi komplementami. Smacznego!

Komentarze

Loading...
error: Content is protected !!