Kocham to danie. Te „bomby kapustne” są lepsze od gołąbków. Zaskoczy Cie sposób ich przygotowania.
Dzisiaj przygotowałam kolejny oryginalny przepis, w którym podpowiem, jak w niecodzienny sposób ugotować przepyszne danie z kapustą i kurczakiem. Jestem pewna, że Twoja rodzina pokocha te danie i będzie ono często gościć na Waszym świątecznym stole, ale również w codzienne dni!
SKŁADNIKI
- 14 młodych liści kapusty
- 8 pomidorków koktajlowych
- 2 filety z kurczaka
- 200 g śmietany
- 50 g twardego sera
- 2 ząbki czosnku
- szczypiorek do smaku
- mały pęczek koperku
- sól dla smaku
- przyprawa do kurczaka do smaku
- mielony czarny pieprz do smaku
- 50 ml oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE
Pierwszym krokiem jest ugotowanie liści młodej kapusty w osolonej wodzie. Następnie liście kapusty musisz schłodzić, a twarde części odciąć.
Kolejno przejdź do przygotowania nadzienia. Opłucz filet z kurczaka i pokrój w drobną kostkę. Następnie umyj i pokrój pomidory w kostkę. Posiekaj trochę szczypiorku i koperek, połącz wszystkie składniki nadzienia w jednej głębokiej misce.Dodaj do tej samej miski zetrzyj ser, dodaj sól, pieprz i przyprawy do smaku, a następnie wszystko dobrze wymieszaj.
Teraz zajmij się formowaniem bomb. Rozłóż liść kapusty na blacie i nałóż na niego trochę nadzienia. Następnie zawiń brzegi liścia do wewnątrz, przykrywając nimi nadzienie i uformuj kulkę.
Gdy wszystkie bomby będą gotowe, posmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i włóż do niego kulki kapusty.Weź małą miskę i wymieszaj śmietanę z posiekanym czosnkiem i solą.
Polej kapustę z powstałym sosem i umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 minut.
Przed podaniem jeszcze posyp bomby kapustne świeżymi, posiekanymi ziołami. Dzięki temu danie będzie bardziej aromatyczne i apetyczne.
Komentarze