Jeśli zapiekanka, to tylko ziemniaczana z mięsem mielonym. Od teraz już zawsze będę ją robić w ten sposób
Pyszna, urzekająca smakiem, prostą przygotowania zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, to prawdziwy hit na moim stole.
Jeśli właśnie zastanawiasz się, co ugotować na obiad, zakasaj rękawy i do dzieła!
SKŁADNIKI:
-
800 g mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego)
-
2 kg ziemniaków
-
70 g koncentratu pomidorowego
-
1 średnia cebula
-
50 g masła
-
3 łyżki kwaśnej śmietany
-
sól i pieprz do smaku
-
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Umyte ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie (najlepiej w mundurkach), obraną cebulę pokrój w kosteczkę. Do mięsa dodaj cebulę i dopraw solą i pieprzem.
Mięso z cebulką podsmaż na patelni, jeśli jest zbyt suche, podlej je wodą. Ugotowane ziemniaki ugnieć z masłem na gładkie puree.
Formę do pieczenia ze ściąganymi bokami, wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj olejem. Na dno formy ułóż puree ziemniaczane, rozprowadzając je na całej powierzchni. Następnie wyłóż mięso mielone, lekko je wygładzając. Po nakłuwaj noże w kilku miejscach i posmaruj całość kwaśną śmietaną.
Piecz zapiekankę przez 40 minut na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C
Smacznego!
Komentarze