Kobiety po 40 roku życia powinny jeść 3 suszone śliwki dziennie. Zobacz jak cudowne właściwości ma ten owoc
Śliwki – występują w wielu odmianach i ze względu na rodzaj różnią się od siebie smakiem. Zimą jednak o wiele łatwiej jest dostać w sklepie śliwki suszone lub wysuszyć własne zbiory w domu.
Oprócz drogocennych witamin i minerałów, mają również wiele innych cennych właściwości. Zalety suszonych śliwek, to prawdziwe dobrodziejstwo natury.
Z jednego kilograma świeżych śliwek, po wysuszeniu otrzymasz 250 g owoców. Dobrej jakości śliwki, powinny zachować miękkość i elastyczność oraz właściwą wilgotność.
Stosujemy je najczęściej jako dodatek do pieczeni mięsnych, dań na ciepło oraz do sałatek i przygotowując domowe słodycze (śliwki w czekoladzie), kompoty, piekąc aromatyczne ciasta i serwując pyszne desery.
Suszone śliwki w szczególności, polecane są kobietom po 40 roku życia, przed menopauzą i w jej trakcie. Poznaj niezwykłe właściwości suszonych śliwek, mające duży wpływ na nasze zdrowie:
Jakie cenne właściwości posiadają?
Są bogate w błonnik, minerały i witaminy A, C, E i K. Dla jasności – świeże śliwki mają ich znacznie mniej. Wystarczy zjadać dziennie 3-5 śliwek, na zdrowie.
Wspomaga odchudzanie
To doskonały, naturalny środek przeczyszczający, który wspomaga wydzielanie soku żołądkowego i poprawia przepływ żółci. Skutecznie wspomaga zatem odchudzanie.
Spożywanie dziennie 5 śliwek suszonych, chronisz swój układ pokarmowy i jest zalecany osobom z nadwagą.
Wspomagają organizm kobiet po 40 roku życia
Podczas menopauzy w organizmie kobiet, zachodzi wiele zmian. Najbardziej niepożądaną jest utrata masy kostnej czyli przerzedzenie kości. Naukowcy potwierdzili, że to suszone śliwki mogą odwrócić ten proces, a nie jak sądzono, mleko i produkty mleczne.
Badania, które przeprowadzili na kobietach w okresie menopauzy wykazały, że kobiety które jadły 100 g suszonych śliwek dziennie przez 11 miesięcy, miały zdecydowanie większą masę kostną od tych, które ich nie spożywały.
Śliwki wspomagają kości i stawy
Dzięki temu, że dobroczynne substancje zawarte w suszonych śliwkach, trafiają do naszego układu odpornościowego w bardzo szybkim tempie, chronią i wzmacniają go zdecydowanie skuteczniej, niż biostymulatory i sztuczne witaminy. Polifenole w nich zawarte natomiast, chronią tkankę kostną przed stanem zapalnym stawów i chorobami kości.
Niezastąpione na zaparcia
Dzięki swoim właściwościom przeczyszczającym, doskonale radzą sobie z zaparciami. Namoczone wcześniej w gorącej wodzie 3 śliwki, zjadane przed każdym posiłkiem, szybko przyniosą upragnioną ulgę.
Chronią układ krwionośny i serce
Suszone śliwki, zawierają cenne dla naszego organizmu polifenole, potas, wapń, żelazo, magnez i inne składniki odżywcze, które pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca, wzmacniają mięśnie serca, wspomagają elastyczność ścianek naczyń krwionośnych i normalizują tętno.
Komentarze