Szarlotka kefirowa- Aromatyczna, pulchna oraz delikatna. Jej smak jest niesamowity.
Każdy wie, że szarlotka jest pyszna, w różnych odsłonach jedliśmy tak pyszne ciasto.
Za praktycznie za każdym razem, gdy robiłam szarlotkę z nowego przepisu stwierdzałam, że są lepsze niż poprzednie.
Przygotowanie szarlotki na kefirze na pewno posmakuje wam wszystkim.
Poniżej znajdziesz przepis na wspaniałą szarlotkę, która zachwyci swoim smakiem nie tylko domowników , ale także wszystkich przyjaciół.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
Łyżka kefiru
-
3 jabłka
-
200 g kaszy manny
-
2 jajka
-
150 g cukru
-
20 g kakao
-
Łyżeczka sody
-
50 g masła
WYKONANIE:
1.Do miski wsyp wszystkie składniki suche: kakao, cukier, kaszę manny oraz sodę oczyszczoną. Jajka z kefirem ubij w osobnej misce. Następnie połącz ze sobą wszystkie składniki.
2.Dokładnie ugnieć ciasto, później odstaw na około 20 minut , żeby dobrze spęczniała kasza manna.
3. Przygotuj jabłka w międzyczasie: dokładnie obierz jabłka, następnie na osiem plasterków pokrój. Rozpuść masło w małym garnku , następnie jabłka dodaj do niego. Przez 10 minut duś na małym ogniu, często mieszając.
4.Na blachę wyłóż papier do pieczenia, masłem posmaruj i wyłóż gotowe jabłka. Na ułożone jabłka połóż wcześniej przygotowane ciasto. Piecz w 180 stopniach przez 25 minut. Po upływie tego czasu ostaw, aby przestygło, następnie posyp go cukrem pudrem. Życzę smacznego!
Szybko i prosto przygotujesz tak pyszne ciasto. Składniki są bardzo łatwo dostępne, wiec jestem pewna ,że często będziesz przygotowywała tak świetne ciasto! Tak przygotowane ciasto zawsze kojarzy mi się z przepisem jaki moja babcia robiła.
Koniecznie podziel się przepisem z bliski oraz przyjaciółmi, a do nas napisz swoje wrażenia.
Komentarze