Szarlotka z dodatkiem pianki budyniowej- każdy zachwyca się jej smakiem.
Wiele różnych szarlotek już piekłam , ale ciasto z przepisu poniżej zachwyca nie tylko moją rodzinę , ale także wszystkich znajomych. Koniecznie musisz spróbować tego ciasta, a przekonasz się jakie jest pyszne!
Na kruche ciasto potrzebne składniki będą:
-
Mąka pszenna tortowa – 2 szklanki (ok 300 g)
-
Schłodzone mleko – 200 g
-
Żółtka -4 szt.
-
Proszek do pieczenia – płaska łyżeczka
-
Cukier puder – 3 czubate łyżki ( ok 40 g)
-
Tarta bułka (Aby oprószyć kruchy spód)
Potrzebne składniki na piankę:
-
Białka- 4 szt.
-
Opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (80 g) -2 szt.
-
Cukier – 3/4 szklanki (ok.160 g)
-
Cukier wanilinowy – 1 opakowanie
-
Olej – 100 ml
Potrzebne składniki na jabłkowe nadzienie:
-
Jabłka – 1 kg
-
Mała cytryna – wyciśnięty z niej sok
-
Cukier – 2 łyżki czubate
-
Skrobia ziemniaczana – czubata łyżeczka
-
Cynamon – płaska łyżeczka
Dodatkowo:
-
Do oprószenia ciasta cukier puder
-
Cukier puder oraz śmietana 18 % do zrobienia lukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Na sam początek zrób kruche ciasto: Schłodzone oraz rozdrobione masła włóż do miski, następnie dodaj żółtka, proszek do pieczenia, cukier oraz mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj oraz zagnieć ciasto.
Uzyskane ciasto podziel na równe dwie części , następnie zawiń spożywczą folią i przez około godziny przechowuj w zamrażalniku.
2. W między czasie możesz przygotować jabłkowe nadzienie: Na tarce o grubych oczkach zetrzyj umyte oraz obrane jabłko, następnie wyciśnij z niego sok. Na rozgrzaną patelnię przełóż jabłka dodaj sok z cytryny, cukier oraz cynamon. Dokładnie wszystko wymieszaj. Na średnim ogniu smaż do momentu całkowitego wyparowania soku, pamiętając co jakiś czas mieszać ( około 8 minut).Posyp mąką ziemniaczaną pod koniec wymieszaj , następnie odstaw do wystygnięcia.
3. Formę o wymiarach 23,5×23,5 cm wyłóż papier do pieczenia , jedną część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczka. Na całej powierzchni formy równomiernie rozłóż , następnie bułką tartą oprósz. Piecz przez 10 minut w 180 stopniach. Odstaw na bok , aby przestygło ( lekko ciepłe powinno być).
4. Na sztywno ubij jajka za pomocą miksera na najwyższych obrotach , dodawaj powoli cukier oraz cukier wanilinowy , cały czas ubijaj. Wsyp powoli budyń i zmniejsz na mikserze obroty. Do momentu połączenie się ze sobą wszystkich składników cały czas mieszaj. Dodaj olej i cały czas mieszaj, aż masa będzie gładka oraz jednolita.
5.Na upieczoną pierwszą część ciasta połóż jabłkowe nadzienie. Później połóż budyniową piankę, a drugą część ciasta zetrzyj na wierzch.
6. Piecz przez 30-40 minut w 180 stopniach, gdy ciasto będzie z wierzchu zarumienione oznaczać to będzie, że już jest gotowe. Po wystudzeniu ciasto polej przygotowanym lukrem lub posyp cukrem pudrem. Życzę smacznego!
Koniecznie podziel się przepisem na pyszna szarlotkę ze swoimi bliskimi!
Komentarze