Kurczak z tego przepisu zawsze wychodzi pyszny.
Przygotowanego kurczaka jadłam u mojej siostry, która lubi prostą kuchnię. Przygotowanie dania trwało tylko pół godziny, a kurczak rozpływał się w ustach.
Dla osób, które nie mają czasu na gotowanie to jest wyśmienity przepis , który przygotujesz szybko z łatwo dostępnych składników . A do tego jest naprawdę pyszne.
Do tego dania najbardziej używam podudzi z kurczaka. Jak przygotujesz z piersi z kurczaka, skrzydełek lub ćwiartek danie również będzie bardzo smaczne. Pamiętaj aby jeść z dodatkiem surówek. Koniecznie spróbuj, a zobaczysz jakie jest pyszny.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
Udka z kurczaka – 1 kilogram
-
Cebula -500 gram
-
Soda – ½ łyżeczki
-
Słodka mielona papryka, sól oraz do smaku zioła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Na patelni rozgrzej olej. Cebulę obierz, następnie pokrój w pół piórka lub kosteczkę.
2. Podsmaż na patelni cebulę, przypraw pieprzem, solą oraz sodą. Dokładnie wymieszaj, następie przykryj patelnię.
3.Duś cebulę przez 10-15 minut, pamiętaj aby co jakiś czas mieszać. Właśnie w tym czasie cebula puści dużo soku.
4.Posolone wcześniej udka połóż na podsmażonej cebuli. Nie dawaj dużo soli , gdyż cebula była wcześniej solona.
5. Do miękkości duś kurczaka przez 30-40 minut pod przykryciem. Co jakiś czas przewracaj kurczaka na drugą stronę , pod koniec smażenia przypraw szczyptą papryki oraz pokrojonymi ziołami.
Do tak przygotowanego kurczaka świetnie pasuje puree ziemniaczane bądź ryż. Aby danie pięknie wyglądało podaj surówkę ze świeżych warzyw.
Koniecznie przekaż ten przepis swoim przyjaciołom. Życzę smacznego!
Komentarze