Racuszki kefirowe- Cała rodzina się nimi zajada
Placuszki kefirowe są bez dodatku jajek , ale również smakują i wyglądają rewelacyjnie. Czas przygotowania jest znacznie krótszy od tradycyjnych.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
Kefir- 250 ml
-
Cukier- 1 łyżka
-
Mąka- 200 gram
-
Szczypta soli
-
Soda- pół łyżeczki
-
Do smażenia olej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Ciepły kefir wlej do wysokiej miski i dodaj sodę oraz sól.
2. Dodaj również cukier oraz przesianą mąkę . Za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszaj , aż uzyskasz lepkie, gęste ciasto.
3. Na minut odstaw, żeby ciasto odpoczęło. Wykorzystując ten czas zacznij rozgrzewać olej na patelni.
4. Za pomocą łyżki stołowej rozkładaj ciasto i na średnim ogniu smaż po dwóch stronach na złoty kolor .
5. Gotowe są pyszne placuszki. Bez dodatku jajek również zjesz je miękkie drugiego dnia.
Życzę smacznego!
Komentarze