Ziemniaki faszerowane- Za pomocą zwykłych składników uzyskasz pyszne danie.
Codziennie jemy ziemniaki np. gotowane, tłuczone lub pieczone. Czasami warto spróbować przygotować je pod inną postacią. Znajdziesz tu przepis na ziemniaki nadziewane , następnie upieczone w piekarniku , które smakują rewelacyjnie.
LISTA SKLADNIKÓW:
-
Średnie ziemniaki – 15 sztuk
-
Masło -50 gram
-
Mięso ( ulubione lub np. pierś z kurczaka) – 250 gram
-
Cebula
-
Kwaśne śmietana – 50 gram
-
Pieprz, sól, opcjonalnie pasta pomidorowa 2 łyżki
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Ziemniaki dokładnie obierz, następnie pokrój je na pół i w środku wydrąż z nich dziurkę .
2.Do osolonego wrzątku włóż pokrojone ziemniaki i gotuj przez 10 minut na półtwardo.
3.Mięso pokrój na większe kawałki, następnie obierz cebulę. Za pomocą blendera lub maszynki do mięsa zmiel cebulę oraz pokrojone mięso. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
4. Przygotuj teraz sos: Roztopione masło wymieszaj z śmietaną oraz przyprawami. Jak masz ochotę dodaj także pastę pomidorową.
5. Układaj w formie nafaszerowane ziemniaki, następnie polej je sosem. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach.
Komentarze